Frilufsare åk 5-6

Susanne
17 juni 2016

 I torsdags hade vi  hemkunskap 

Vi stekte fisk, kokade potatis och gjorde kall dillsås och morotstzatziki. Mums, vad gott!

September månad 

I onsdag hade vi  vår sista hemkunskapslektion ute. Det har planerats och räknats: Hade man hade råd med efterrätt? Vad kostade köttfärsen och vilka grönsaker skulle man välja? All planering och inköp  av maten gick mycket bra. Vi fick också goda råd, om vilken potatis som var bäst  att  göra mos av, steka eller koka, av av några äldre herrar och damer på  ICA  Allt blev i alla fall mycket gott och alla hade råd med efterrätt.
   Vi har  haft bokprat och lånat böcker. Under hösten kommer vi  fortsätta gå till biblioteket ungefär en gång i månaden.
   Vi fortsätter med likheter, ekvationer och mönster  i matten. Det är ibland svårt att bestämma vad x ska representera. Vi  tränar också  på  att bilda två olika uttryck som har samma värde.
  I svenskan arbetar vi bl.a med vad som krävs för ett bra samtal. Hur man lyssnar och knyter an till det som tidigare sagts av kamraterna men även hur man framför egna åsikter och tankar.

 

Oktober månad 

Nu har vi klarat av vår kemivecka och det gick jättebra. Vi har gjort laborationer och bl.a. läst om surt och basiskt, metaller, kemiska reaktioner och föreningar. Atomer och molekyler och deras kretslopp samt blandningar och lösningar. Den 28 oktober är det kemiprov och med hem är NO boken för att kunna repetera och läsa på.

Eleverna har önskat att  få  länkar till  de filmer vi  såg i  veckan från UR.se 

 kisel   vattenmolekylen     C-kolatom    järn  bota det sura