Läs om lågstadiet här
Många elever upplever stress både i skolan och på fritiden, ofta kopplat till prestation. Forskning visar att utevistelse i naturen både sänker stressnivån och ökar koncentrationen, något som vi på Skattkammarön verkligen tar tillvara på. Att gå på högstadiet hos oss innebär en mer aktiv och lustfylld inlärning samtidigt som eleverna får kunskaper och färdigheter som de har nytta av resten av livet.
Eleverna på högstadiet börjar sin dag kl. 8.10 med mentorstid. Då pratar vi om vad som händer under dagen innan ämneslärarna tar över kl. 8.20.
Vi har lektioner både inomhus och utomhus men i stort sett alla ämnen går att ha utomhus – året runt och i alla typer av väder.
En dag i veckan har 7-9 en gemensam utedag där vi mestadels jobbar med ämnesöverskridande lektioner, ofta i tvärgrupper som innebär en stor fördel för kunskapsinlärningen. Eleverna får chansen att samarbeta, ta ansvar och öva på gemenskap.
Både högstadiet och mellanstadiet har även orientering och friluftsteknik under dessa dagar där vi till exempel testar på att laga mat i stormkök, tälja eller bygga vindskydd.
Skoldagarna börjar kl. 8.10. Lunch serveras 11.30, också utomhus om vädret tillåter. Skoldagen är slut omkring kl. 15.00-15.30.
Vi har en klass per årskull med max 16 elever per klass. På högstadiet har alla klasser en mentor och sedan olika lärare beroende på ämne.
Friluftsfrämjandets unika pedagogik erbjuder ett upplevelsebaserat lärande för en hållbar livsstil i praktiken. De utvecklar en nära relation till naturen och får förutsättningar att utveckla kunskap och färdigheter inom friluftslivsaktiviteter, som de sedan har nytta av hela livet.
Undervisningen genomsyras av ett hållbart synsätt och arbetssätt där de tre dimensionerna av hållbar utveckling, de globala målen och barnkonventionen verkar som ett paraply över utbildningen. Eleverna ges möjligheter att lägga grunden för miljömedveten livsstil.