Läs om lågstadiet här
Behovet av mer rörelse och naturkontakt bland unga är stort och utomhusundervisning i skolan har visat sig ha positiva effekter på elevernas hälsa och inlärning. Att vistas utomhus både sänker stressnivån och ökar koncentrationen. Genom I Ur och Skur-pedagogiken lägger vi grunden till att barnen utvecklar ett varsamt förhållningssätt till varandra, miljön och naturen.
Eleverna startar dagen kl. 8.10 antingen i sitt hemklassrum där vi tillsammans går igenom dagen, eller direkt med en lektion.
Många av lektionerna vi har sker inomhus i klassrummen men ibland är vi även ute på vår skolgård och gör olika typer av aktiviteter.
En dag i veckan har 4-6 en gemensam utedag där vi är ute i skogen under 3 timmar och jobbar ämnesintegrerat. Där anpassar vi alla skolämnen till utemiljön – vi kan till exempel jobba med drama i svenskan eller använda oss av naturen när vi räknar matematik. Antingen jobbar vi klassvis eller så delar vi upp oss i åldersöverskridande grupper.
Både mellanstadiet och högstadiet har även orientering och friluftsteknik under dessa dagar där vi till exempel testar på att laga mat i stormkök, tälja eller bygga vindskydd.
Skoldagarna börjar kl. 8.10. Lunch serveras 11.20 och skoldagen är slut omkring kl. 15.00.
På mellanstadiet jobbar vi främst i traditionella skolböcker – eleverna har även tillgång till datorer och iPads, men de har inte en egen dator som de använder i undervisningen.
Vi har en klass per årskull med max 16 elever per klass. På mellanstadiet har alla klasser en mentor som också håller i de flesta ämnena, med undantag för till exempel praktiska ämnen.
Friluftsfrämjandets unika pedagogik bygger på upplevelser med alla sinnen. En grundpelare inom pedagogiken är att barnet skall leka, upptäcka och lära med alla sinnen och hela kroppen. Att praktiskt och lustfyllt få uppleva stimulerar nyfikenhet, självkänsla och ger förståelse. Barn som får möjlighet att komma ut i naturen lär sig handla efter allemansrätten och värna om miljön.
I Ur och Skur-pedagogiken motverkar stillasittande, jobbar för en hållbar livsstil och ger samtidigt barnen förutsättningar att utveckla kunskap och färdigheter inom friluftslivsaktiviteter som de har nytta av hela livet.