Lågstadiet

På Skattkammarön jobbar vi för att minska stillasittandet och sprida rörelseglädje. En stor del av utbildningen hos oss är förlagd utomhus, vilket ger barnen möjligheter till rörelse av olika slag. Lek och äventyr har en central plats vilket stimulerar motorik, fantasi, kommunikation och samarbetsförmåga. 

Hur vi startar dagen

Eleverna på lågstadiet börjar alltid sin skoldag med en utesamling. Där går vi igenom dagen – vilka ämnen de har, vad det blir för lunch och så vidare. 

Vi går även igenom elevernas dagböcker där de får redovisa deras upplevelse av föregående dag. Genom dessa dagböcker får eleverna öva på att både skriva, läsa och att prata inför grupp.

Utbildning utomhus

Under våra utomhuslektioner jobbar vi praktiskt kopplat till både läroplanen och läroböckerna. Vi kan till exempel bygga bokstäver och ord samt räkna med olika föremål såsom kastanjer, stenar och löv.

Vi jobbar mycket i basgrupper där elever från F-3 får jobba tillsammans i olika teman. De äldre barnen får lite ansvar över de mindre och ser till att de känner sig trygga. En dag i veckan har F-3 även en gemensam utedag där vi har olika teman och utflyktsmål.

Bra att veta

Skoldagarna börjar kl. 8.30. Lunch serveras 11.20, också utomhus om vädret tillåter. Skoldagen är slut kl. 14.00. Barnen på lågstadiet har sina lektioner både inomhus och utomhus men är ute under stor del av skoldagen.

Vi har en klass per årskull med max 16 elever per klass. På lågstadiet har alla klasser en mentor som håller i alla ämnen.  

I Ur och Skur

Pedagogiken

Friluftsfrämjandets unika pedagogik bygger på upplevelser med alla sinnen. En grundpelare inom pedagogiken är att barnet skall leka, upptäcka och lära med alla sinnen och hela kroppen. Att praktiskt och lustfyllt få uppleva stimulerar nyfikenhet, självkänsla och ger förståelse. Barn som får möjlighet att komma ut i naturen lär sig handla efter allemansrätten och värna om miljön.  

Även rörelseutrymmet är större utomhus och bidrar till fysisk och motorisk utveckling. Förutom den friska luften så har yngre elever ofta en hel del spring i benen – både knoppen och kroppen mår bra av att ha matematik eller engelska ute och samtidigt röra på sig!

Fler val